Onderneming Ontwerp Raamwerk
Digitaal EcoDesign Gereedschap

Het Onderneming Ontwerp Raamwerk

Het middelpunt van Enterprise Design is het “Enterprise Design Framework”, ook wel “de Stack” genoemd. Het is een raamwerk met aspecten waarnaar je moet kijken om ambitieuze inspanningen met grote complexiteit te tackelen. Inspanningen met de uitdaging dat er een groot speelveld is, veel groter dan een individueel project. Om er voortgang op te maken, moeten allerlei onderdelen van een onderneming en zelfs de ecosystemen daarbuiten opnieuw worden uitgelijnd. Zo kun je bewegen naar een betekenisvolle, duurzame en haalbare toekomstige toestand.

De complexiteit en vluchtige karakter van zulke omgevingen wordt snel overweldigend. Met veel merken, processen, belanghebbers, cultuur, content, producten, diensten, technologie en touchpoints als kleine puzzelstukjes. Een grote uitdaging bestaat uit het al samenwerkend onderzoeken van mogelijke toekomstige situaties en het integreren van competenties en disciplines.

De Stack helpt je bij het georganiseerd houden van al deze aspecten. Het ondersteunt het conceptueel nadenken. Het biedt alle spelers een gezamelijke taal om het strategisch ontwerpwerk te doen. Van (totaal)Overzicht tot aan de concrete Vertolking in de tastbare werkelijkheid.

Eda-c maakte een poster van “de Stack”. Ik heb hem vertaald en hier bijgevoegd. Hij heet in het Nederlands het Onderneming Ontwerp Raamwerk. Veel plezier met het gebruik, feedback is welkom.